Mijn BNI ervaringen in enkele vragen

Ik ben een anderhalf jaar lid geweest van BNI, op dit ogenblik waarschijnlijk de meest besproken netwerkorganisatie in Vlaanderen. Omdat mensen me al eens vragen stellen over mijn BNI ervaringen, leek het me interessant om er een blogpost over te maken. Je vindt ook niet zo heel veel (Vlaamse) ervaringen op het internet, bij deze dus mijn ervaring. Ik benadruk graag nog even dat het mijn persoonlijke ervaring is, niet DE waarheid over BNI.
Je kan BNI trouwens testen, maar dat kan je verder lezen.

Hier gaan we…

Wat is BNI?

BNI is een internationaal businessnetwerk voor ondernemers, gestart in de Verenigde Staten en ondertussen wereldwijd actief. Kenmerkend voor BNI is dat de stijl Amerikaans is, echt heel Amerikaans. Je bent ook verplicht om elke week te komen. Derde typerende kenmerk is dat deze wekelijkse vergaderingen ‘s morgens gebeuren (6u45-8u30)

BNI is georganiseerd in chapters waar jij als ondernemer geen concurrentie hebt. Je bent dus uniek met je diensten binnen jouw chapter. Stel dat je vastgoedmakelaar bent, dan is er geen tweede binnen jouw chapter. Dat maakt dus dat als een medelid een huis verkoopt of wil kopen, hij of zij waarschijnlijk bij jou zal aankloppen.

Waarschijnlijk?

Een lid is niet verplicht om met jou samen te werken natuurlijk. Dat wordt wel aangeraden en is uiteraard de bedoeling. Maar stel dat je al jarenlang je verzekeringen hebt bij een vertrouwenspersoon, ga je dan alles verhuizen naar jou BNI-collega gespecialiseerd in verzekeringen? Maar het is wel de bedoeling dat je met elkaar werkt en je zo samen voor business zorgt. Het is ook goed voor je score.

Score? Is er een scorebord?

Ja, je krijgt een soort rapport per maand (iemand al een schoolgevoel?). Daarin kan je zien of je voor veel business hebt gezorgd en of je veel 1to1-gesprekken had.

1to1-gesprekken?

Je wordt verondersteld om naast de wekelijkse meetings ook af te spreken met alle leden apart. Om elkaar nog beter te leren kennen.

Is dat niet tijdrovend?

Ja, maar het helpt eerlijk gezegd wel om elkaar beter te leren en vaak komen er toch opportuniteiten uit. Dus dat uurtje is wel een goede investering.

En wat als je een slecht rapport hebt?

Daar zal je op worden aangesproken. Het werkt met kleuren en als je niet in de ‘juste zone’ zit, dan zal BNI jou ‘helpen’ om daar te geraken.

Wat kost het eigenlijk?

Om lid te worden betaal je een kleine €1000 per jaar. Dat is veel voor een starter, maar voor een meer gevestigd bedrijf valt dat mee natuurlijk. Daarnaast heb je ook nog wekelijks jouw ontbijt. Let wel, het lidmaatschap is een toegangsticket tot de club, daarna moet het nog gebeuren. Je koopt met het lidmaatschap dus geen zekere omzet.

Ontbijt?

Ja, de meeting start om 07u00, maar daarvoor en erna is er een ontbijtbuffet. Daar worden vaak nog interessante contacten gelegd.

Wat gebeurt er met dat lidgeld?

Goeie vraag, moet je even aan BNI zelf vragen. Je krijgt een bijbel (ja, zo noemen ze het zelf) met alle regeltjes. Je kan opleidingen volgen, maar dat wordt gegeven door mensen die totally into BNI zijn en andere leden.

Dus je komt elke week met dezelfde mensen samen? En wat als je niet kan?

Je komt met dezelfde mensen samen, maar je kan ook bezoekers meebrengen. Daar krijg je extra punten voor. Als je niet kan moet je je laten vervangen, ook als je op reis bent. Je mag maximaal driemaal afwezig zijn per half jaar. Maar het is uiteraard niet zo eenvoudig om iemand mee te krijgen op een weekdag om 6u45. Je kan wel BNI’ers uit andere chapters aanspreken natuurlijk.

Zijn er nog zaken die ik moet weten?

Elke week moet je jezelf voorstellen, Voordeel daarvan is datje dat ook leert, jezelf pitchen in 1 minuut (sommige chapters 45 seconden). Dus dat is zeker een pluspunt voor de mensen die daar niet zo sterk in zijn.

Elke week? Maar die kennen je toch al?

Ja, maar elke week sta je recht en zeg je wie je bent. Ook als er geen bezoekers zijn. Dat klinkt een beetje vreemd, maar grappige is dat je dat al snel gewoon gaat vinden. BNI zit op dat vlak heel goed in elkaar, je gaat al snel ‘BNI-denken’.

Oke, maar haal je er dan ook iets uit?

Naast het leren pitchen en effectief interessante mensen tegenkomen, haal je er zeker wel business uit. Veel hangt af van je sector natuurlijk. Stel dat je streekbieren verkoopt dan kan je regelmatig een paar bestellingen meebrengen voor medeleden, maar op streekbieren verdien je niet zoveel. Stel dat je vastgoedmakelaar bent dan haal je er misschien wel eens een verkoop uit en dan is die € 1000 snel terugverdient natuurlijk.

Dus is BNI toch interessant?

Het is zeker interessant genoeg om het eens te testen. Je kan tweemaal gratis langskomen om het even te bekijken. Heb zelfs ooit het verhaal gehoord van iemand die elk chapter tweemaal bezocht om zo blijvend gratis te netwerken, maar BNI zag er de humor niet van in 🙂

Als ik er aan kan verdienen, waarom zou het niets voor mij zijn?

Omdat je geen zin hebt om elke week om 06u00 op te staan om te vergaderen.
Omdat je geen zin hebt om elke week hetzelfde te moeten zeggen.
Omdat je als ondernemer lastig wordt van het toch wel rigide systeem (terug naar school)

Waarom zou ik het dan wel doen?

Omdat je geen last hebt van bovenstaande en omdat je er mogelijk wel extra business kan ‘krijgen’.
En je komt er ook wel fijne mensen tegen, nu heb ik nog contact met een paar ondernemers (nog lid of ook al uitgestapt)

Waarom ben jij gestopt?

Omdat ik net mijn online marketing bedrijf had laten opnemen in een reclamebureau. Dit was regelrechte concurrentie met een chaptergenoot, dus een probleem…

Laatste reden is dat ik er van overtuigd was dat als ik € 1000 in online marketing stop, ik er evenveel of meer business uit kan halen. En dan moest ik niet elke vrijdagmorgen om 06u00 uit mijn bed.

Dus… aan te raden?

Als je na het lezen nieuwsgierig bent, dan moet je het zeker eens proberen.
Het kost je hoogstens eens vroeger opstaan.

Veel succes

Tot zover mijn BNI ervaringen